Materiale de constructii rezistente – criterii de alegere

Atunci cand vine vorba de construirea unei cladiri, este foarte important ca materialele alese sa fie de calitate. Se vorbeste tot mai des de sustenabilitatea caselor sau cladirilor si se pune accent pe materiale de constructii rezistente. O constructie sigura este cea care are o fundatie puternica si care rezista foarte bine in timp la factorii chimici.

Cand alegi materialele pe care le vei folosi in construirea unui cladiri, trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte. Tot mai multi oameni aleg sa cumpere materiale mai putin costisitoare, insa acest lucru nu reprezinta un avantaj pe termen lung. Materialele se pot deteriora in timp, iar apoi va fi nevoie de renovarea sau reabilitarea constructiei. Asa ca, pentru o investitie cat mai buna, trebuie facut un raport calitate-pret corect.

Mai jos vom enumera cele mai importante criterii pe baza carora sa alegi materiale de constructii rezistente.

Materiale de constructii durabile

Consideram ca acesta este cel mai important criteriu pentru ca de el depinde si durabilitatea constructiei finale. Aceste tipuri de materiale durabile pot fi putin mai scumpe decat cele standard, insa investitia va fi recuperata in timp. Avantajul materialelor durabile este ca de-a lungul timpului vor fi mai rezistente si nu vor necesita prea multe reparatii. De asemenea, un alt beneficiu este faptul ca vor asigura un cost de intretinere si un consum de energie mult mai mic. Doua dintre cele mai utilizate materiale de constructive rezistente sunt BCA-ul si caramida.

BCA-ul:

  • Este un material natural, cu o greutate redusa, astfel ca nu incarca structura de beton sau fundatia cladirii;
  • Este un material flexibil si nu isi schimba proprietatile in timp;
  • Prezinta o rezistenta foarte buna la compresiune;
  • Este un material bine aerisit datorita porilor minusculi.

Caramida:

  • Este un material rezistent, dar si accesibil la pret;
  • Suporta orice tip de acoperis si este rezistent la daunatori si factori chimici;
  • Poate fi de mai multe tipuri, in functie de preferinte: caramida clasica, caramida arsa sau nearsa.

Materiale de constructii usor de manipulat

Un aspect important in decizia de cumparare a materialelor si echipamentelor este usurinta de manipulare a acestora. Cu cat elementele sunt mai grele si mai dificil de transportat, cu atat se lucreaza mai greu cu ele. BCA-ul este usor de manipulat, dar este si rezistent, tocmai de aceea este cea mai frecventa alegere in domeniul constructiilor.

Materiale de constructii rezistente la foc

Desi lemnul ofera un aspect misterios si foarte interesant unei constructii, acesta nu este tocmai cea mai buna alegere pentru ca este foarte sensibil la foc. Tocmai din acest motiv, nu sunt foarte dese cladirile din lemn, excluzand cabanele si pensiunile de la munte. Accidentele care pot afecta o cladire sunt imprevizibile, chiar daca proiectantii iau toate masurile de siguranta. Caramida si BCA-ul sunt foarte potrivite pentru constructii greu de afectat de foc. Acestea nu permit raspandirea focului atat de rapid si nu isi pierd din proprietati in astfel de situatii.

Materiale de constructii ecologice

Tot mai multi oameni incep sa aleaga sa isi construiasca o casa ecologica, desi poate este o investitie mult mai mare. Beneficiile sunt evidente, pentru sanatatea noastra si a mediului inconjurator. Pentru a-ti dai seama daca un material de constructive este sau nu ecologic, trebuie sa stii in primul rand din ce este realizat. Cele mai bune sunt cele produse din materii prime, care se regasesc in natura si sunt regenerabile. Un alt aspect evaluat trebuie sa fie acela al procesului de productie. Daca prin procesul de productie sunt eliminate noxe, atunci nu este un material ecologic.