În ultimii ani am auzit tot mai des oameni care puneau la îndoială utilitatea devizului de lucrări în construcţii.
În schimb!
Aceeaşi oameni când erau întrebaţi dacă şi-ar repara maşina la un service care nu le-ar face un deviz, au răspuns unanim că nu şi-ar repara maşina într-un astfel de service.
Motivul?
Doresc să ştie clar care sunt costurile cu manopera şi care sunt costurile cu piesele.
Totuşi, devizul pentru construcţii este privit cu reticenţă chiar dacă valoarea unui proiect este mult mai mare decât valoarea unei reparaţii de maşini. Atunci de unde vine reticenţa aceasta?
Din discuţiile mele cu oameni din fenomen, reticenţa vine de la faptul că devizele de lucrări sunt asociate cu tehnologii învechite (normativele 81-83). În România s-a împământenit un obicei de a utiliza în devize aceste normative (deşi ele sunt doar orientative), iar softurile profesionale pun la dispoziţie tehnologii actualizate la zi.
Trecând peste această reticenţă haideţi să vedem care este rolul devizului şi care sunt tipurile de devize folosite în Romania.
Devizul este modul în care se poate face un management al costurilor eficient pentru orice proiect de construcții. El este obligatoriu pentru proiectele cu fonduri publice (o să vedem mai jos şi situațiile punctuale), dar recomandarea mea este să-l folosiţi şi în proiectele cu fonduri private.
Tot procesul pleacă de la beneficiar, care trebuie să îşi identifice foarte bine nevoile şi să prioritizeze resursele în funcție de:
- complexitate
- urgenţă
- durata de viaţă(fără mentenanţă)
- fonduri
Un proiect de construcţii este foarte complex şi de cele mai multe ori un beneficiar nu are expertiza necesară evaluării proiectului. Astfel, beneficiarul apelează la un arhitect/proiectant.
Arhitectul/proiectantul va veni cu o soluţie tehnică şi cu o evaluare financiară de realizare a proiectului. Paşii aceştia sunt critici indiferent că vorbim despre o investiţie publică, care trece prin mai mulți paşi(nota conceptuală, studiu de fezabilitate, proiect tehnic) sau de o investiţie privată care pleacă direct de la Proiectul tehnic(PT).
Analiza financiară a unui proiect de construcţii trebuie să aibă la bază devize de lucrări care au costurile defalcate pe categorii de lucrări:
- material
- manopera
- utilaj
- transport
Pentru fiecare etapă legislaţia(pentru proiectele publice) defineşte clar tipul de deviz obligatoriu. Mai jos o să găsiţi o listă care vă va ajuta să vă daţi seama când se foloseşte un anumit deviz, care este rolul lui şi o să găsiţi şi modele pentru fiecare tip:
- Devizul general
Este un centralizator al cheltuielilor structurat de capitole şi subcapitole de cheltuieli. În cadrul devizului general avem 2 tipuri de capitole/subcapitole:
- Cele care sunt de tipul C+M (construcţii-montaj), acestea sunt formate din obiecte de investiţii şi au în spate devize cu norme de construcţii
- capitolele 4 şi 2
- subcapitolele 1.2 , 1.3, 3.1, 5.1 sunt de tipul C+M
- Capitolele/subcapitolele de cheltuieli generale care se încadrează în funcţie de natura cheltuielilor
- de exemplu, 3.5 proiectare sau 5.2 comisioane, cote, taxe
- Devizul obiect sau obiectul de investiţie
Este un centralizator al fiecarui obiectiv distinct de constructie. El conţine devizele cu listele de lucrări şi echipamentele necesare investiţiei. Delimitare obiectelor distincte din cadrul unui proiect este făcută de către arhitect/ proiectant.
- De exemplu, obiectele din cadrul unei investitii de constructie scoala ar putea fi:
- corp şcoală
- teren de sport
- împrejmuire
- Devizul – Lista cu cantităţi de lucrări pe categorii de lucrări
Devizele sunt centralizatoarele de operaţii pentru fiecare etapă din executarea unui proiect. De exemplu, dacă avem o casă, ca devize putem avea:
- infrastructura (conține săpăturile şi turnarea fundaţiei)
- suprastructura (conţine partea de fier şi beton de la structura casei)
- arhitectura(conţine zidăria, finisajele, acoperişul)
- instalaţii electrice
- instalaţii sanitare
Devizele sunt formate din norme de deviz, încadrate sau neîncadrate, care conţin: material, manoperă, utilaj şi transport.
Devizul infrastructură ar putea fi format din norme pentru:
- turnare beton
- confecţionare armaturi oţel beton
- cofraje pentru beton
Fiecare normă va avea o cantitate rezultată în urma antemăsurătorii.
Avem 2 situaţii distincte:
- Lucrăm pe o antemăsurătoare/lista de cantităţi făcută de proiectant/arhitect
- Recreăm structura din antemăsurătoare: Investiţie, Obiecte, Devize
- Populăm devizele cu normele din antemăsurătoare prin căutarea şi preluarea lor din baza de normative, folosind meniul intuitiv de căutare (dacă normele sunt încadrate, putem să folosim adăugarea rapidă după cod)/li>
- Edităm preţurile din extrase – care centralizează toate resursele dintr-o investiţie, sau folosim funcţiile de setare rapidă a preţului
- Listăm toate formulare conform HG907: F1-F6 ; C1 -11
- Vrem să facem o antemăsurătoare cu articole normate sau o ofertă fără să avem o listă de cantităţi de la proiectant
- Preluăm un şablon de lucrare pus la dispoziţie de program (de exemplu: Pensiune Agroturistică)
- Modificam cantităţile (devizele sunt deja populate cu operaţiile) conform cu ce ne-a ieşit din proiectul tehnic
- Dacă este cazul mai ştergem sau adăugam operaţii
- Verificăm preţurile în extrasele de resurse pe investiţie
Un deviz făcut corect încă de la început îţi aduce „linişte” în desfăşurarea proiectului, în eDevize ai tutoriale ghidate interactive care te vor ajuta să te acomodezi foarte uşor cu programul.