De ce trebuie obtinuta o autorizatie de mediu atunci cand vrei sa incepi o afacere

Spirit intreprinzator, romanul este plin de idei cu ajutorul carora spera el ca se va imbogati, daca se poate chiar peste noapte, sau macar fara sa fie nevoie de prea multa munca fizica. Stand si analizand indelung situatia din tara, privind cu jind la tarile dezvoltate de peste hotare, romanul ar vrea si el salariu “ca afara”, dar intelege ca, la conditiile de trai din Romania, dar mai ales la experienta profesionala avuta, nu se intrezareste nici macar o luminita la capatul tunelului sau intunecat de griji. Uite asa, romanul se hotaraste sa fie patron, cu toate ca nu stie inca al cui, dar macar sa fie propriul sef, sa-si semneze el statul de plata la finele lunii si tot el sa fie cel care profita la maximum de pe urma ideii stralucite de afacere. Cu aceasta ocazie au loc din ce in ce mai multe inregistrari de firme, a caror durata medie de viata insa fiind discutabila, dupa cum vedem si pe ulterioarele placute pe care scrie “Inchis pentru renovare”.

Spatiul propriu-zis pentru viitoarea sa afacere poate il are deja romanasul nostru, deci este scutit de chirie, insa prea putini se gandesc ca trebuie achitata si o taxa de mediu, aferenta unei autorizatii de mediu. Nu ne apucam sa construim sau sa deschide afaceri dupa cum ne taie capul, in primul rand pentru ca nu prezinta conditii suficiente pentru un eventual success in folosul comunitatii si in al doilea rand pentru ca mediul de viata nu trebuie afectat, cu atat mai putin mediul inconjurator.

Asadar, este usor de inteles de ce trebuie obtinuta o autorizatie de mediu, in conditiile in care, ca membri ai comunitatii urbane in care locuim, ne dorim siguranta in primul rand fizica, dar mai ales psihica. Daca, spre exemplu, vorbim despre un restaurant sau orice alt punct de lucru unde se servesc alimente, avem nevoie de garantia sanatatii, deci sa fim asigurati ca acestea sunt aduse in conditii sanitare adecvate, ca au fost responsabil depozitate si ca nu au proveniente indoielnice. Astfel putem manca linistiti impreuna cu familia noastra, fara sa privim cu un ochi temator la spitalul de peste drum.

Pe de alta parte, observam cu totii ca din ce in ce mai multe astfel de spatii se deschid chiar in blocurile in care locuim. De ce ? Pentru ca au o chirie profitabila, pentru ca de regula vecinii sunt momiti cu sume modice de bani pentru a-si da acordul in virtutea calitatii lor de colocatari si pentru ca stim ca sharomeriile au priza la noi in tara la colt de blocuri. Daca insa suntem un vecin care trebuie sa suporte mirosul ingrozitor sau mizeria rezultata in urma procesului alimentar, atunci automat este dreptul nostru firesc sa ne interesam de o autorizatie de mediu si, daca avem motive pertinente sa ne indoim de legalitatea acesteia, sa alertam organele abilitate pentru a face o perchezitie a punctului de lucru.

Mai multe informatii despre autorizatiile de mediu obtineti pe www.raportaremediu.ro